recept_banner.gif (3601 bytes)
De som har bra recept på fiskrätter kan med fördel
skicka dessa till oss, så vi kan delge alla hur de skall tillreda den digra fångst de fått.

Maila recept

 

UGNSTEKT FISK Stekt gösfilé med kantareller
Inskickat av Rickard Blomquist

Detta behövs till 4 portioner

Valfri fisk urtagen och torkad ca 1,2 kg
Salt
Gula lökar 2 st
Vitt vin 1,5 dl
Champinjoner 15 stora
Dill 1 pkt
Smör till stekning ca 150 g

Gör så här

Sätt ugnen på 175 grader.
Smörj en ugnssäker form, salta fisken med grovsalt och lägg   "skavfötters" ( om du använder fisk som är grov över ryggen som abborre, skär ett snitt längs ryggraden och salta även där ).
Skala och hacka löken, borsta och dela champinjonerna.
Fräs champinjoner och lök i stekpannan, dra pannan från värmen lägg i resten av smöret, när den svalnat något strö i dill och häll vin i pannan. (värm)

Häll allt över fisken ( försök att peta in lök/champinjonblanding i buken )
Ställ in formen i ugnen, låt fisken steka i ca 20 minuter eller tills den släpper lätt från ryggbenet.

Severa kokt potais, citron, öl och knäckebröd till.

Bon Apetit

Exprimentera gärna med tomater och kryddor du tycker om

 

600 g Gösfilé
2 tsk salt
1 dl grädde
vetemjöl
smör eller margarin

Gräddstuvade Kantareller

400 g färska kantareller eller
1 burk (200 g)
3 msk smör eller margarin
1/2 fiskbuljongtärning
3 dl grädde


Torka filérna och gnid dem med salt. Doppa dem i mjölk eller grädde och vände dem i vetemjöl.stek fisken i matfett och ta upp dem ur pannan. Rensa kantarellerna och hacka dem om de är stora.Häll av spadet och hacka dom sedan.
Fräs i stekpannan utan fett tills all dunstat bort. Stek svampen några minuter i matfett. Smula ner buljongtärningen och häll på grädde. Låt det sedan sjuda i några minuter så grädden kokar íhop.
Lägg ner fiskfilérna i kantarellstuvningen och hetta upp.
Smaka av med salt och peppar.

Servera med pressad potatis eller kokt potatis.
hoppas att det skall smaka!

Gravad Abborre


4 personer
600g abborre file´
½ gul lök
2 fänkål
1 äpple
Örtkrydda,
grovt bröd, gärna sirapslimpa.
Gravning
1 dl salt,
1½ dl socker
1 tsk citronpeppar
1 msk hackad dragon.


Blanda ihop och strö på filleérna.
I rumstemperatur tar gravningen ca 30 min.Och i kylskåpet ca 50 min.
Under tiden fisken gravas, så finhackar du en halv gul lök, 1 äpple samt 2 fänkål.
Fräs allt tillsammans med lite dragon eller annan örtkrydda,
slå på 1 dl äppelcidervinäger och koka ihop lite och ställ åt sidan.
Stek brödskivorna 1 minut på var sida.Torka av med papper ev. överflödigt krydda från filéerna och stek lätt. Lägg filléerna på brödet och fördela
vinägerblandningen ovanpå.

Inskickat av Rickard Blomquist

Ugnsstekt gäddfilé med kryddsmör


2 gäddfiléer ca 600 g
2 tsk salt.
Kryddsmör.
50 g smör
1 fiskbuljongtärning
1tsk kyndel
1 tsk dragon
1 bunt persilja
1 msk torr vermouth.



Strö salt på gäddfiléerna. Rör smöret mjukt. Smula ner buljongtärningen i smöret. Stöt örtkryddorna i mortel och finhacka persiljan. Tillsätt det kryddgröna och vermouthen.

Bred lite kryddsmör mellan gäddfiléerna och lägg resten ovanpå. Lägg gäddfiléerna i en ugnssäker form och stek o ugn, 200 grader i ca 30 min. ös fisken då och då. Servera med kokt gärna pressad potatis,grönsaker och en kall öl.






Inskickat av Rickard Blomquist